Przejdź do treści głównej
Jak przygotować i ozdobić przetwory?

Jak przygotować i ozdobić przetwory?

W dzisiejszych czasów większość z nas nie ma czasu i ochoty na przygotowywanie w domu przetworów. Rezygnujemy z pysznych i zdrowych kompotów, konfitur i innych zapasów, które przecież – szczególnie w jesieni i zimie – urozmaicą nasz jadłospis. Przetwory możemy także jako element dekoracyjny naszej kuchni czy spiżarni, a nawet podarować jako prezent.

 

1. Nie ulega wątpliwości, że konkurencją dla domowej roboty przetworów są coraz częściej produkty gotowe w mniejszych i bardzo estetycznych opakowaniach. Zakłady przetwórstwa oferują nam przetwory dobrej jakości, ale spójrzmy prawdzie w oczy: przetwory, które wykonamy samemu są o wiele tańsze i z pewnego źródła. Pomyślmy więc o tym, aby w tym roku uzupełnić naszą domową spiżarnię.

2. O czym należy pamiętać podczas przygotowania przetworów? Przede wszystkim przygotujmy odpowiednie słoiki. Zanurzmy je w zimnej wodzie w dużym garczku, gotujmy przez kwadrans, a następnie dokładnie osuszmy. Dodatkowo możemy je w piekarniku. Na kompot wybierzmy mniejszy słoik, za to w stężonym syropie!

3. Jak wybrać owoce na przetwory? Wybierajmy jeden gatunek i odpowiednią jakość. Przy robieniu kompotu np. z truskawek i poziomek zakwaśmy syrop sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym – nie straci koloru i będzie pięknie wyglądał. Pamiętajmy, że czas pasteryzacji liczy się od momentu zawrzenia wody w naczyniu. Wtedy zmniejszy ogień, by utrzymać temperaturę.

4. Gotowe przetwory możemy ozdobić tasiemkami lub kokardkami. Przed nałożeniem nakrętki możemy włożyć równo ucięty, ozdobny papier. Na słoiku przyklejmy naklejkę z nazwą przetworu i datą jego przygotowania. Tak przyrządzony smakołyki możemy ustawić na specjalnej półce w kuchni lub podarować gościom – na pewno będą wniebowzięci!

(źródło obrazka: cafeabc.pl)